Arılar nasıl bal yapar?

Bal arıları boru halinde bir dile sahiptir. Bu dil hasebiyle çiçeklerdeki ve meyve tomurcuklarındaki nektarları kolay bir şekilde top...

 

Son günlerde sayıları ve çeşitleri artan hastalıklarla beraber, sağlıklı beslenme konusunda daha dikkati açık ve bilinçli olmak gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek için de bal gibi besin değeri yüksek, vitamin ve mineral bakımından gayet zengin gıdaların değeri artar. Sindirime ihtiyaç duyulmadan direkt kana karıştığı için bal, insan vücudunun yüksek derecede fayda gördüğü ve hızla sindirdiği bir besindir.

Arılar nasıl bal yapar?

Bal arıları boru halinde bir dile sahiptir. Bu dil hasebiyle çiçeklerdeki ve meyve tomurcuklarındaki nektarları kolay bir şekilde toplayabilirler. İki ayrı karnı bulunan bal arıları, karınlarından birinde nektar toplar. Bir arı gün içinde 150 ile 1500 arası çiçek dolaşır. Bunlardan averaj 70 mg kadar nektar toplar ve bu nektarı karnında taşıyarak kovanına döner.

Nektarın saklandığı ve bal midesi denen organda nektarlar invertez enzimi ile bir kimyevi süreçten geçerler. Kovanlarına dönen arılar karınlarında taşıdıkları nektarı işçi arılara aktarır. İşçi arılar da bu nektarı 30-40 dk süresince çiğnerler ve peteklere dağıtırlar. Peteğe yerleştirilen balın üstü işçi arılar tarafından balmumu ile kaplanır. 

Nektardaki şeker miktarı balın miktarını belirleyen ana etkendir. Balın temel üretim maddesi olan nektarın %80'i sudur ve balın tadı, rengi, şeker oranı ve kokusu gibi ayırt edici özelliklerini belirleyen de arıların nektarını topladığı çiçekler ve meyve tomurcuklarıdır. Çiçeklerde bulunan aromalı volatin yağı bala kokusunu veren, benzer zamanda çiçeklere de kokusunu veren ana maddedir. 

 

Gıda olarak tüketilen balı 'apis' adıyla bilinen bal arıları yapar. Bal arısı kolonileri bir 'kraliçe arı', birkaç yüz erkek arı ve 10 ile 80 bin arası işçi arıdan oluşan bir komündür. Bal arıları balı, kışları kendilerini besleyebilmek amacı ile yapar ve depolarlar.

Balın içeriği nedir?

Bal, üç değişik şeker içerdiği için hayli tatlı bir besin maddesidir. Balın %34'ü fruktoz, %2'si sakkaroz ve %40'ı levulozdur. %17'si su olan balın kalan %7'lik kısmı ise kalitesini belirleyen sodyum, demir, magnezyum, kükürt, fosfor, manganez, polen gibi maddelerdir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Serbest radikaller nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?