Ardıç şurubu nasıl yapılır?

Ardıç çokca değişik kullanım alternatifine sahip bir bitki olarak bilinmektedir. İçlerinde en yararlı ve lezzetli olanı şurup durumun...

 

Yüzyıllardan beri insanlar tarafından bilinen ve kullanılan ardıç gayet etkili bir gıda takviyesidir. Bu yararlı gıda benzer zamanda lezzetli tüketim maddesine dönüşebilir.

Ardıç çokca değişik kullanım alternatifine sahip bir bitki olarak bilinmektedir. İçlerinde en yararlı ve lezzetli olanı şurup durumunda tüketimidir. Ardıç şurubu bitkinin meyvelerinin özünden elde edilen bir şerbettir. Yaparken ilk ihtiyaç duyulan malzeme ardıç özüdür. İmalathane şartlarında elde edilebilen bu öz etki açısından evde sağlanabilecek ardıç tozundan zayıftır. O neden ile aktardan alınabilecek ardıç tozu kullanılması tavsiye edilir. Şurup yaparken ardıç tozuna ek glikoz şurubu, şeker ve su yeterlidir. Ama tatlandırıcı olarak şeker yerine bal veyahut pekmez gibi alternatifler de düşünülebilir.

Sürekli biçimde tüketilen ardıç iyi bir antitoksin antikanserojen antidiyabetik olduğu gibi böbrek ve kalp sorunları olanların kaçınması gerekli olan bir bitki olarak bilinir. Bu tarz sorunları olmayanlar için de ideal tüketim bir ay süresince gün içerisinde üç çay kaşığı ardıç şurubudur. Sonrasında bir hafta kadar ara verilirse kullanımına devam edilebilmektedir.

Ardıç c vitamini, uçucu yağ asidi, antikanserojen enzimler yönünden gayet zengindir. Bu zengin içeriğin korunabilmesi için metal temasından kaçınmak önemlidir. Taze kaynamış içme suyu cam yahut porselen bir demliğe koyup içine ardıç tozu atılır. Bu demlik ısı kaybına karşı hafif kaynayan metal bir alt demliğin üstüne ya da 100 derece ısı sağlayacak bir ortama konulup ardıcın demini salması beklenir. Demini aldığında bu karışıma pekmez, glikoz şurubu ilaveleri yapılarak dinlendirilir. Bu karışım çaylara eklenmek suretiyle yahut yalnız olarak tok karnına tüketilebilmektedir. Bunun peşi sıra ardıç demini soğuk suda elde etmek de mümkündür. Benzer zamanda soğuk su ile dem alma yöntemi ardıcın zengin içeriğini daha etkili koruyacağından tercih edilmesi gerekli olan yöntemdir. Sıcak demleme yönteminden değişik olarak taze kaynamış içme suyuna tatlandırıcı ilaveleri yapılarak karıştırılır. Bu karışım bir cam şişeye konulup hafif ılıkken üstüne ardıç ilavesi yapılmaktadır ve demlenmeye bırakılır. Tahminen bir günün içerisinde ardıç demini salmış olur.

 
 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Ayva konservesi nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?