Ardıç çayı nasıl demlenir?

Ardıç çayının demlenmesi için en bilinen kullanılan üç değişik yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki bitkinin yapraklarını suyla kayna...

 

Kış boyunca yapraklarını dökmeyen ardıç daima yeşil kalan bir bir ağaç çeşididir. 1-2 cm uzunluğunda iğne yapraklı yapraklara sahip olan ardıç, organik asitler, reçine ve uçucu yağlar yönünden gayet zengindir. Dağlarda ve kurak arazilerde yetişen ağaç Nisan ve Mayıs gibi aylarda çiçek açar. Ortaçağdan bugünümüze kadar her derde deva olarak kullanılmış olan ardıç güçlü antiseptiktir.

Ardıç Çayının Faydaları Nelerdir?

Regl zamanı sancılarını düzene sokar, ağrılarını azaltır.

Kanın temizlenmesini sağlamaktadır.

Solunum yollarını açar.

Burkulma ve çarpılma gibi kazalara karşı ağrı kesici olarak görev yapar.

Soğuk algınlığı enfeksiyonların iyi gelir.

Kalp yetmezliğine iyi gelir.

Romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir.

Hazım problemlerine iyi gelir.

Mide problemlerine iyi gelir.

Tonik etkileri bulunmaktadır.

Uyku sorunlarını düzenler.

Midede ve bağırsaklarda oluşan gazın alınmasını sağlamaktadır.

İdrar söktürücü özellikleri bulunmaktadır.

Ardıç Çayı Nasıl Demlenir?

Ardıç çayının demlenmesi için en bilinen kullanılan üç değişik yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki bitkinin yapraklarını suyla kaynattıktan sonra içine bal atarak içmektir. İkinci olarak ise 40 gram ardıç tohumunu 1 litre suyla kaynattıktan sonra içmek gelir. Bu biçimde hazırlanan çay gün içerisinde iki kere içilebilir. Son olarak ise 20 gram ardıç yaprağı ve 20 gram biberiyenin 1 litre suda kaynatılması gelir.

 

Ardıç çayını hazırlarken diğer çaylardan değişik olarak ardıç tohumları ve yaprakları suyla birlikte kaynatılır. Demlenmesi için ise kaynama süresinden sonra bir kaç dakika beklenir ve çay öyle içilir. Çay çoğunlukla gün içinde iki kere yemeklerin ardından içilir.

Ardıç çayı sindirim sistemi üstünde hayli pozitif etkilere sahip bir çaydır. Fazla tüketilmesi nihayetinde ise böbreklerde tahrişe yol açabilir. Şu nedenle böbreklerinde sorun olanların doktor gözetiminde kullanması gerekmektedir. Benzer biçimde hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların da doktorlarına danışmadan kullanmaları tavsiye edilmez.

Asırlar boyunca ilaç olarak kullanılmış olana ardıç benzer zamanda iyi bir C vitamini deposudur. Sonbahar gibi aylarda toplanan meyveleri gölgede kurutulur ve çay olarak kullanılmaktadır. Ardıçın benzer zamanda yaprakları da birçok rahatsızlığa iyi gelir. Pek çok kullanım hali olan ardıçın çay olarak kullanımı yaygındır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Keten tohumu ne işe yarar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?