Arap dili ve edebiyatı mezunları ne iş yapar?

Bu kısımda alınan dil eğitimi vesilesiyle kişiler lisanstan “Filolog” olarak mezun olurlar. İleri derecede çeviri yeteneğine sahip ol...

 

Başlarda Fars Dili ve Edebiyatı ile beraber okutulan Arap Dili ve Edebiyatı bölümü 1963 senesinde ayrılmıştır. Arapça hem İslami boyutta aynı zamanda ticari ilişkilerimizin güçlü olduğu Arap devletleriyle anlaşmalarımız yönünden son yıllarda son derece önemli görülen bir yere sahiptir. Senelerden beri süregelen etkileşimler iki milletin birbiriyle olan ikili ilişkilerini zorunlu kılmıştır. 

Bu kısımda alınan dil eğitimi vesilesiyle kişiler lisanstan “Filolog” olarak mezun olurlar. İleri derecede çeviri yeteneğine sahip olacak olan kişiler kütüphanelerde, müzelerde ve ikili ilişkilerin önem taşıdığı pek çok kurumda çevirmen/tercüman olarak iş fırsatları bulabilmektelerdir. Eğer devlette çalışmak düşünülüyorsa, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yahut Dışişleri Bakanlığı’nda çevirmen olarak çalışabilmeleri de mümkündür.

Bu bölümü bitirmiş olan kişiler özel sektörde kendilerine artan iş alımları ile beraber yer bulabilmektedir. Orta Doğu ülkeleri ve Türkiye arasında gelişen ikili ilişkiler buna fırsat tanımaktadır. Buna ek olarak bu kısımda Arap Dili ve Edebiyatı'na hakim olunacağı için ileri sınıflarda artan çeviri derslerinin katkısıyla, gelişmiş kütüphanelerde çalışma fırsatı bulabilirler. Okulda kalmak isteyen bireyler içinse Arap Dili ve Edebiyatı, akademisyenlik açısından uygun kısımdır.

 

Bununla birlikte alınan 4 senelik lisans eğitimi, alınacak formasyon dersleriyle beraber kişiyi eğitim vermeye münasip hale getireceği için orta okullarda ve İmam Hatip Liseleri’nde öğretmenlik de uygun alternatiftir.

Bölümün edebiyat kısmıyla ilgili olarak eski eserlerin okutulması, yorumlanması, ve bugünümüze kazandırılması açısından köklü Arap tarihinin incelenmesi için de bu bölümünü bitirmiş kişiler arşivlerde iş bulabilmektedir.

Eğer bu meslekler kişinin ilgisini çekmiyorsa, ülkemiz yoğun bir Arap turist sayısına sahiptir. Hizmet, turizm gibi sektörlerde Arapça bilgisi ile rahatça iş bulunabilir. Bunun yanısıra kişi kendi arzusuna göre eğitimine katacağı başka bir parça, ya da master ile Arapçasını, ekonomi ağırlıklı bir bölümle birleştirip kendisine daha yüksek mevkiilerden yer bulma şansına sahip olabilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Peyzaj mimarlığı mezunları nerelerde çalışır ? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?