Araba nasıl çalıştırılır?

Araç çalıştırılırken sol ayak en soldaki pedal olan debriyajda benzer zamanda sağ ayak ortadaki pedal olan fren pedalına basılı olmal...

 

Yeni başlayanlar için arabanın çalışma prosesi zor gibi görünebilir. Manuel (düz vitesli) ve otomatik vitesli araçların çalışma prensibi küçük farklara sahip olsa da gayet kolaydır.

Manuel Vitesli Araba Nasıl Çalıştırılır?

Araç çalıştırılırken sol ayak en soldaki pedal olan debriyajda benzer zamanda sağ ayak ortadaki pedal olan fren pedalına basılı olmalıdır. Sol ayak pedalın sonuna kadar basacak halde tutulmalıdır. Daha sonrasında anahtar direksiyonun sağ altında bulunan anahtar kontak girişine takılmalıdır. Kontağın saat yönünde ilk çevirilişinde aydınlatmalar ve gösterge ışıkları yanar. Birkaç saniye sonra göstergeler söner. Tekrar kontak anahtarı saat yönünde çevrilerek araç çalışıncaya kadar beklenir. Bu işleme 2-3 saniye devam edilmelidir. Eğer çalışmazsa tüm adımlar tekrar tekrarlanmalıdır.

Ayaklar hiç kıpırdamadan iki koltuk arasında bulunan el freni kolu aşağıya indirilmelidir. Bu adım uygulanırken frenin üzerindeki düğmeye basıp, önce yukarı çekip sonrasında toptan aşağıya indirilmelidir. Aracın vites kolu birinci vitese yani kalkış vitesine alınır. Sol ayak yavaşça debriyajdan çekilirken sağ ayak frenden kaldırılır. Gaz pedalına hafifçe basılarak araba kalkışa kullanıma hazır duruma getirilir.

Hazırlık safhasında araç kapısı açılarak şoför koltuğuna oturulur. Emniyet kemeri takılmalıdır. Araç sürüşünün rahatlığı açısından koltuk direksiyonun üst bölümünden tutularak arkaya yaslanabilecek biçimde ayarlanır. Dikiz aynası ile sağ-sol aynalar aracın arkası görülebilecek uygunlukta düzenlenmelidir. Vitesin boşta olup olmadığı sağa sola hareket ettirerek kontrol edilir. Bu işlemde sağa ve sola doğru hareket ediyorsa vites boşta demektir.

 

Otomatik Vitesli Araba Nasıl Çalıştırılır?

Hazırlık safhasında manuel arabada uygulanan bütün adımlar benzer halde sırayla bu tarz araçlarda da uygulanmaktadır. Araba çalıştırılırken düz vitesli arabadan tek farkı aracın vitesi çalıştırma sırasında (P) haline getirilir. Sonrasında sağ ayakla frene basılır. Vites (D) pozisyonuna getirilir. Harekete geçerken fren pedalı yumuşakça bırakılarak sağ ayakla gaz pedalına hafifçe basılarak sürüşe hazır konuma getirilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Jantlar nasıl temizlenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?