Anevrizma nasıl oluşur?

Anevrizma oluşumunun altında yatan en ehemmiyetli etken damar sertliği yani aterosklerozdur. Yaşlı, kolesterolü yüksek, sigara kullan...

 

Halk içerisinde baloncuk olarak bilinen anevrizma damar duvarlarının zayıflaması ve incelmesi sonucu damar lümenine doğru bombe yapmasıdır. Daha fazla kalpten çıkan temiz kanı organ ve dokulara götüren atardamar duvarlarında görülmektedir. En çok görüldüğü damar ise kalpten çıkan ve vücudumuzun en büyük atardamarı olan aortanın abdominal yani karın içerisindeki organları besleyen bölümüdür. Aortanın diğer bölgeleri de anevrizma oluşumu için yüksek risk teşkil eden bölümlerdir 

Anevrizma oluşumunun altında yatan en ehemmiyetli etken damar sertliği yani aterosklerozdur. Yaşlı, kolesterolü yüksek, sigara kullanan hastalarda damar sertliği oluşma ihtimali daha çok olduğundan bu grup hastaların anevrizma oluşturmaya yatkınlığı da fazladır.

Karın bölümünde görülebilen anevrizmalar mide bulantısı ve karında şişlik halinde belirti verebilir. Belirti vermeyen formları ile daha sık karşılaşılmaktadır. Hasta çoğu zaman anevrizma tam olarak büyüyüp kanamaya başlayıncaya kadar durumu fark etmez. Anevrizmanın kanamaya başlaması bilinç bulanıklığına, bayılmaya ve ayrıca ölüme bile yol açabilir. Bu halde acil cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Daha nadir görülmek ile beraber beyin anevrizmaları diğer bölgelerdeki anevrizmalara göre daha tehlikelidir. Beyindeki küçük kılcal damarların sertleşmesiyle anevrizma oluşumu başlar. Genetik yatkınlık çok önemli risk faktörü olarak görülür. Beyin anevrizmaları oluştuğu kısma göre türlü belirtiler verebilir. Bunlar geçici görme kaybı, konuşma yetisinde kayıp, sağırlık gibi büyük bulgular olabileceği gibi baş ağrısı tarzında küçük belirtiler de olabilir. Beyin anevrizması tespit edildiği anda cerrahi müdahaleyle düzeltilmelidir.

 

Anevrizmalar çok tehlikeli oluşumlardır. Kesin tedavisi cerrahi olmakla beraber eğer kanama oluştuysa başarı şansı düşüktür.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Trigliserit nasıl düşer? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?