Alzheimer tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalıktan korunabilmek için; sigara ve alkol tüketimi azaltmak, okuma, bilmece çözme, dil öğrenme gibi faaliyetlerde bulunmak, b...

 

Alzheimer hastalığının ilk ve en ehemmiyetli faktörü yaştır. Genetik de bu hastalığın sebeplerinden biridir. Özel olarak erken yaşta başlayan Alzheimer, genel açıdan genetik kaynaklıdır.  Bu hastalıkta diğer risk faktörleri; sigara kullanımı, diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon gibi etkenlerdir. Son yıllarda Alzheimer tedavisi için tam radikal bir tedavi yöntemi var olan değildir. Bugün kullanılan tedaviler, ilaç tedavisi ve destekleyici tedavi olmak üzere ikiye ayrılır. İlaç tedavisi de iki kısımda gerçekleştirilir. Birinci safhada, daha fazla zihinsel yetilerdeki kayba yönelik tedaviyken, ikinci bölümde da nöropsikolojik bulgular olarak değerlendirilen; kişilik ve davranışlarına yönelik tedavidir. Kişinin göstermiş olduğu davranışlarda bozuklukları önlemeye yönelik uygulanmaktadır. Bu tedavilere destek amacıyla olarak, hastaya E vitamini verilmesi, meşguliyet tedavisi, zihinsel rehabilitasyon, fiziki egzersizler ve kişinin sosyal bir çevre içerisinde olmasını sağlamak tedavi açısından önem arz eder.

Bu hastalıktan korunabilmek için; sigara ve alkol tüketimi azaltmak, okuma, bilmece çözme, dil öğrenme gibi faaliyetlerde bulunmak, bu hastalık riskini azaltacaktır. Sosyal iletişimi koparmamak da hastalığın oluşma süresini uzatacaktır.

Alzheimer hastalığının toptan biten bir tedavisi bulunmamaktadır. Devamlı ilerleyen bir hastalık olduğundan uygulanan bütün tedaviler hastalığın seyrini değiştirmekte, kötüleşmeyi geciktirmektedir. Erken devirde tedaviye başlanmasında yarar vardır. Çünkü tedavi olanakları erken dönem için daha etkindir. Bu yüzden erken zamanda başlandığında kişi hastalığı daha kolay iyileşme sürecine girer. Bu tedavi prosesi zamanında başlamazsa, unutkanlıkta artma, konuşma bozukluğunda belirginleşme ve motor beceriler bozulabilir. Kişide, yer ve zaman oryantasyonda bozulma artacaktır. Yalnızca zihinsel yetilerde bozulmayla kalmayacak, hastanın toptan sosyal ilişkileri ve yeteneklerini kısıtlayarak, hastayı çöküntü içine sokabilir. Bütün bunlarla beraber motor becerilerindeki bozukluklar ilerleyen safhalarda hastayı yatağa bağlar duruma getirebilir. Tanı konulduktan sonra Alzheimer hastalığına yakalanan kimselerde bekleniyor olan yaşam süresi 5-10 sene arasındadır. Eğer erken teşhis yapılırsa bu süre uzayabilir. Bütün bu çalışmalar, muhakkak bir nöroloji uzmanının kontrolü altında sürdürülür.

 
 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Erken menopoz nasıl anlaşılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?