Alçıpan asma tavan nasıl yapılır?

U profillerin takılmasından sonra, alçıpanların takılacağı c profilleri taşıyacak olan askı çubuklarının montajına geçilir. Askı çubu...

 

Tavanların alçaltılması, ısı yalıtımı sağlanması yahut tavandaki giderilmesi zor mimari hataların gizlenmesi için en fazla başvurulan uygulamalardan birisi alçıpan asma tavan yapımıdır. Bu uygulama ile ısı yalıtımı hem alçı levhaların ısı geçirgenliğinin düşük olması, aynı zamanda alçalan tavandan ötürü ısıtılması veya soğutulması gerekli olan alanın hacminin azalması ile sağlanmaktadır. Asma tavan uygulamalarında ek olarak taş yünü gibi ısı geçirgenliği daha yüksek ürünler kullanılarak çok çok etkili ısı yalıtımı sağlanabilir. Daha fazla işyerlerinde tercih edilen asma tavanların içine havalandırma sistemi de pratik bir şekilde saklanabilir. Ek olarak bu sistemde kullanılan ankastre aydınlatma ürünleri de ortamların modern ve şık görünmesine katkıda bulunurlar.

Alçıpan Asma Tavan Nasıl Yapılır?

U profillerin takılmasından sonra, alçıpanların takılacağı c profilleri taşıyacak olan askı çubuklarının montajına geçilir. Askı çubuklarının montajı için her şeyden önce yerleri işaretlenmelidir. Askı çubuklarının montaj yerleri her duvardan 10 cm uzakta olacak biçimde işaretlenmelidir. Ek olarak tavanda u profilleri arasında 90 cm mesafe olması gerektiği için, profillerin yerleştirileceği yöne göre askı çubukları arasında 90’ar cm’lik mesafe bırakılmalıdır. Benzer c profili taşıyacak askı çubukları arasındaki uzunluk ise 60 cm olmalıdır. Bu özelliklere dikkat gösterilerek işaretlenen yerler matkapla delinir ve bu deliklere çelik dübel çakılarak askı çubukları dübellere sabitlenir. Askı çubuklarının boyu isteğe göre kesilerek veyahut askı maşaları takıldıktan sonra alttan kıvrılarak kısaltılır. Son olarak da yaylı askı maşaları askı çubuklarına takılır. Askı maşalarının yönü, taşıyıcı ana c profillerini rahat bir şekilde tutacak halde benzer yönde olmalıdır.

 

Profillerin üstü bütünüyle kapandıktan sonra profil birleşim yerlerine derz bandı yapıştırılır. Derz bandı üstüne dolgu macunu uygulandıktan sonra bir kat daha derz bandı çekilir ve bir kat daha dolgu macunu uygulanmaktadır ve uygulanan macun ıspatula ile düzlenir. Ek olarak vidalar üstüne de dolgu macunu uygulanmaktadır. Macun kuruduktan sonra zımparalanarak yüzey pürüzsüz hale getirilir. Son olarak tavan yüzeyine saten alçı uygulanmaktadır. Saten alçı kuruduktan sonra tavan zımparalanır ve yüzeye önce astar boya sonra da son kat boya uygulanmaktadır. Son olarak da tavana yerleştirilecek spot aydınlatmalar için gereken olan yuvalar daire testere ucu ile açılır ve spotların montajı yapılarak asma tavan yapımı tamamlanır.

Askı maşalarının takılmasından sonra ana taşıyıcı c profilleri maşalara takılır. Profilleri teraziye almak içinse su terazisi kullanılmaktadır ve terazideki bozuklukların giderilmesi için maşalar yukarı-aşağıya hareket ettirilir. Bu profillerin terazisi düzgün biçimde ayarlandıktan sonra en altta yer alacak olan tali c profillerin montajı yapılmaktadır. Tali profiller ana profiller üstüne ve onlara dik halde takılırlar. Tali profiller ana profillere temas ettikleri noktalardan ikişer adet klips kullanılarak sabitlenirler. Tali profiller arasındaki mesafenin ise 50 cm olması gerekmektedir.

 

Asma tavan yaparken ilk işlem duvarda asma tavanın geleceği yüksekliğin işaretlenmesidir. İşaretlenen yükseklikler arasındaki uzunluk ise çırp ipi kullanılarak duvara işaretlenir. Duvarda işaretlenen çizgilerin üstüne ise tavan u profilleri takılır. U profilleri üstünden 60 cm aralıklar ile duvara matkapla delikler açılır ve profil dübel, pul ve vida kullanılarak duvara sabitlenir.

Profil montajı tamamlanınca alçıpan levhalar, ana profiller arasındaki uzunluk genişliğinde kesilerek, ana profiller boyunca tali profiller üstüne sabitlenirler. Bunun sabitleme işleminde 25 mm’lik borazan uçlu vidalar kullanılmaktadır. Vidalar arasındaki mesafenin ise maksimum 30 cm olması gerekir. Ek olarak profillerin üstü alçı levhalarla bütünüyle kaplanmadan önce gereken yerlere elektrik tesisatı çekilmelidir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Mutfak dolapları nasıl boyanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?