Akü nasıl değiştirilir?

Sıra yeni aküyü bağlamaya geldi. Eski aküyü çıkardığımız yere yenisini oturtuyoruz ve önce emniyet ayağını sıkıştırarak aküyü yerine ...

 

Bildiğiniz üzere otomobillerimizde yalnızca yakıtla çalışan motor aksamı ve yan parçaları dışında elektronik bir dizayn da mevcuttur. İşte bu elektrik dizaynında akünün yeri büyüktür. Akü, teknik olarak elektrik enerjisini kimyevi enerji olarak depo eden ve istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaz, araçlarda bulunan elektrik enerjisi kaynağı olarak tanımlanmış bir araçtır. Aküyü çok çok işlevsel ve uzun ömürlü bir pil olarak da düşünebiliriz esasen.

Sıra yeni aküyü bağlamaya geldi. Eski aküyü çıkardığımız yere yenisini oturtuyoruz ve önce emniyet ayağını sıkıştırarak aküyü yerine sabitliyoruz. Bu sefer çıkarırken yaptığımız işlemlerin tersini yapıyoruz. Yani önce artı kutup başını, sonra da eksi kutup başını bağlıyoruz. Var ise kutup başı koruma kapakları onları da yerine taktıktan sonra işimiz bitiyor. Aracımızın başına geçip marşa basıyoruz ve akünün doğru biçimde değiştirildiğini aracın çalıştığını gördüğümüzde anlıyoruz.

Akünün yerini tespit ettikten sonra hepsinden önce akü başlarında oksitlenme yani pas var ise bunu temizleyerek işe başlıyoruz. Bunu yapmak için pas sökücü solüsyonlardan faydalanabileceğimiz gibi bir limon da işimizi görmemize yardım edebilir. Bu akü başlarının kolay açılabilmesi için gereken bir işlemdir. Daha sonrasında lokma diye bilinen anahtarı (10 numaralı lokma) elimize alıyoruz ve eksi kutup başını söküyoruz. Sonrasında artı kutup başını da gevşeterek çıkarıyoruz. Tabiki akü hemen çıkmayacak; çünkü aküyü araca sabitlemeye yarayan bir bağlantı ayağı vardır. Şimdi ise 13 numaralı lokma anahtarı vasıtasıyla kutup başlarını söktüğümüz aküyü bağlantı ayağından kurtarıyoruz. Artık eski akümüzü yerinden çıkarıp alabiliriz.

 

Akü, ilk başta aracın çalışma esnasında ihtiyaç duyduğu ve araç içerisinde elektrikle çalışan birçok aksamın da ihtiyaç duyduğu elektriğin depolandığı bir sistemdir. Bu sistem kendi kendini yenileme özelliğine sahip olsa da zaman geçtikçe bu işlevini yerine getiremez hale gelir. İşte bu, akünün değişme zamanının geldiğini gösteren zamandır. Bu halde yapacağımız şey eski aküyü çıkarıp yerine yenisini takmaktır.

Akü değiştirme işlemi zor bir iş değildir esasen. Hepsinden önce akünün yerini bulmakla işe başlarız. Çoğunlukla birçok araçta akü motor kapağının altında motora yakın bir yerdedir ama bazı modellerde akünün bagaja veyahut sağ yolcu koltuğunun altına koyulduğunu da unutmamak gerekmektedir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Etkili sunum teknikleri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?