Ahşap nasıl boyanır?

İstenen renkteki boya astar boyaya yapıldığı gibi temiz kabın içinde inceltilir. Bir başka temiz fırça boyaya daldırılıp ahşabın her ...

 

Evimizde kullandığımız ahşap eşyaların uzun zaman sonra renginden sıkılmış olabiliriz veyahut ham olarak alınan ahşap ürünleri renklendirip kullanmaya başlayabiliriz. Münasip malzemeler ve uygulama yöntemleri ile başkasına gerek duymadan ahşap eşyalar boyanabilir.

İstenen renkteki boya astar boyaya yapıldığı gibi temiz kabın içinde inceltilir. Bir başka temiz fırça boyaya daldırılıp ahşabın her yeri boyanır. Kuruma süresi dolduktan sonra ikinci kat için tekrar boyanır.  Son katında kuruma süresi dolduktan sonra vernikleme yapılmaktadır. Orada dikkatin açılması gereken nokta boya ile verniğin benzer bazda olmasıdır. Yani su bazlı boya kullanıldığından verniğinde su bazlı, sentetik boya kullanıldığı zaman verniğinde sentetik olması gerekir. Vernik güzelce kuruduktan sonra ahşap kullanılmaya başlanabilir.

Ahşap boyanmadan önce zımparalama yapmak gerekmektedir. Ham ahşap kağıt zımpara ile ince bir kat zımparalanır. Evde kullanılan önceleri boya veyahut cila işlemleri görmüş ahşaplar ise markette bulunabilen küçük zımparalama makinesi ile bütünüyle zımparalanması gerekmektedir. Zımpara işlemi bitince pamuklu ve hafif nemli bez yardımı ile ahşabın tozu alınır. Eğer üstünde göçükler, delikler var ise ahşap macunu ile doldurulabilir. Macun kuruyup üstü zımparalandıktan sonra boyama işlemine geçilebilir.

Boyacıdan ahşap için kullanılacak olan su bazlı ya da sentetik bazlı astar boya, istenen renklerde boya ve fırça alınır. Fırça seçime göre kıl fırça yahut sünger rulo fırça olarak tercih edilebilmektedir. Boyacı insandan boyaların hangi maddeyle inceltilebileceği, nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi alınır. Boyaların üstündeki kullanım yazısı okunduktan sonra temiz kap içinde astar boya ve inceltici madde güzelce karıştırılarak inceltilir. Karıştırıcı yukarı doğru kaldırılıp boyanın akışkanlığına bakılır. Kesintisiz ve pürüzsüz bir biçimde akıyorsa inceltme işlemi tamamlanmış demektir. Fırça, boyaya batırıldıktan sonra ahşabın her yeri tek yönde boyanır. Kutusu üstünden boyanın kuruma süresine bakılır. Süre dolduktan sonra ince zımpara ile her yeri zımparalanır.

 

Ahşap boyama için püskürtme makineleri de kullanılabilmektedir. Ahşap eşya küçük ise sprey biçimindeki boyalarda tercih edilebilmektedir. Ama bu araçlarla boyamanın açık ortamda yapılmış olması, solunulmaması gerekmektedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Balkonda sandalye nasıl kullanılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?