Ahşap cilası nasıl yapılır?

Şimdi cila işlemine geçerken cila tozu yahut sıvısı, metal içermeyen bir fırça, sünger, plastic kova ve kauçuk eldivenler size gereke...

 

Ahşabı cilalamadan önce güzelce temizlemek gerekiyor. Tutkal, kir ve reçine lekelerini ılık su ve sabun kullanılarak çıkarın. Terebentin tuzunuda inatçı lekeler çıkarmak için kullanabilirsiniz. Ahşabı fırçalarken daima damarlarının yönünde fırçalamaya .

Şimdi cila işlemine geçerken cila tozu yahut sıvısı, metal içermeyen bir fırça, sünger, plastic kova ve kauçuk eldivenler size gereken malzemelerdir. Çalışma zemini rahat çalışabileceğiniz bir alanda olmalıdır. Cilanın akmasına karşın gazette veyahut münasip gördüğünüz herhangi bi şeyle zemini koruyabilirsiniz. Cila işlemini yaparken pencerelerinizi açarak ya da açık havada bu işlemi uygulayın. Ahşabınızda reçine var ise reçine gidericisi kulanın yoksa lekeler oluşur.

Sabunlama işlemi ahşabı ıslatacaktır ve liflerini şişirecektir. Bu işlem ahşabın yapısındaki küçük hasarları dengeler. Bu işlemi yaparken bütün noktaların eşit ölçüde nemlendirilmelidir. Islatma işlemi için sünger kullanmanız daha münasip olabilir. Artık ahşabı kurumaya bırakabilirsiniz. Iyice kuruduğundan emin olun.

Zımpara işlemi bitince oluşacak olan zımpara tozunu kuru bir fırça yardımı ile ve dikkatli halde temizleyin.

Cilalamayı çok hızlı yapın. Cilayı metal içermeyen bir fırçayla ve fırçaya bolca alarak sürün, sıvıyı hemen yayın. Bu yüzden yeterli ölçüde cila sıvısı hazırlamalısınız.  Düşey parçalara aşağıdan yukarı doğru çalışın. Cilalama işlemi boyunca lekeler saptarsanız lekeleri cila ıslakken temizleyin ve zımparalayın, üstüne bir kez daha cila sürün.cila benzer kişi tarafından yapılırsa daha sağlıklı olur. Cilayı ahşap liflerinin yönünde sürün böylelikle bütün gözeneklere işleyebilir. Cilanız taşarsa hemen tüylenmeyen bir bez yardımı ile ahşap yönünde ilerleyerek silin. Cila saydam kaldığından, ahşaba kendi has görüntüsünü kaybettirmeyecektir.

 

Kuruduktan sonra ahşabı artık zımparalayabilirsiniz. Zımpara işlemini önce kaba, sonra orta ve son olarakta, ince zımpara biçiminde safha bölüm zımparalaryarak daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Zımpara işlemini elle ve zımpara takozu kullanarak çalışın. Bu işlemi yaparken daima ahşabın damarları yönünde ve hafif bastırarak uygulayın.

Pürüssüz bir cila için ahşabın yüzeyini cilalarken, bir lekenin oluşmaması için ahşaba hiç bir biçimde temas etmemelisiniz.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Vernik nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?