Acur nerede yetişir?

Çimlenme sıcaklığı azami 25- 30 derece en düşük 15 derece olmalıdır. Çok yüksek sıcaklıklar gelişim sürecini etkilemektedir ve kalite...

 

Salatalığın bir türü olan acur nadiren tüylü yapıda olup kabakgiller familyasına aittir. Çoğu zaman sıcak bölgeler olan Batı ve Güneydoğu Anadolu kısmında yetiştirilir. Açık renkli ve salatalıktan birazcık daha uzun ve biçimsiz bir yapısı vardır. Büyürken farklı şekillere bürünebilen acur nasıl yetiştirilir? Hangi tür toprakları sever? 

İklim

Çimlenme sıcaklığı azami 25- 30 derece en düşük 15 derece olmalıdır. Çok yüksek sıcaklıklar gelişim sürecini etkilemektedir ve kaliteli acurlar yetişmez. Ekim yapılacak toprak; besin maddeleri bakımından gayet zengin, organik, su tutan ve tınlı yapıda olmalıdır. Kök hastalıkları ağır topraklara dikim olduğunda gerçekleşir. Kumlu topraklarda ise sulama problemi vardır.

Gübreleme

Acur organik maddelerce zengin toprakları sevdiği için suni yahut çiftlik gübresi verilir. Toprak yapısına göre miktarı hafif artırılmalıdır yada azaltılmalıdır. 

Hasat

Meyveler tam sertleşmeden, belli büyüklüğe ve renge geldiği zaman hasat işlemi yapılmaktadır. Eğer hasat işlemi geç yapılırsa meyvenin rengi değişir, sertleşir ve tüyü azalır. Çoğu zaman sabah erken vakitlerde yada akşam gün batımında hasat işlemi yapılmalıdır. Depolamadan tüketilmelidir. Bir haftaya kadar buzdolaplarında saklanabilir.

Toprak yapısı

Acur toprak tipine göre gelişirken değişiklik göstermektedir. Arazi kıraç ise derine doğru büyür, elverişli topraklarda ise yüzlek kalır. Boyutu 1-2 metreye kadar uzayabilir. İlk başta otsudur, yuvarlak bir görünümü vardır. Daha sonrasında selülozik bir yapı kazanır. Acur tohum ile üretilen bir bitki olarak bilinir. Toprağa ekimi ve hazırlanması aşaması benzer kavun ve karpuzdaki gibidir. İlk önce tohumlar ıslatılır ve dikim sonra gerçekleştirilir. Bazı tohumlar beraber ekilir. Ocak ayında çerpinle kaymak kırılır. İçlerinden en iyi gelişen bir kaç bitki bırakılır. Belli bir boya geldiklerinde boğazları doldurulur. Makine yardımıyla yabancı otlar temizlenir.

 
 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Antep fıstığı nerede yetişir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?