Unutkanlık neden olur?

Yaşlı veya Genç herkesin başına gelebilecek bir rahatsızlık olan unutkanlığın nedenleri...

 

Unutkanlığın sorun haline gelebilmesi için kişilerin günlük yaşamını, iş yaşamını ve özel hayatını etkileyecek bir hal almaya başlaması gereklidir. Bu kadar yüksek derecede unutkanlık problemleri olan bir kişi de mutlaka tıbbi yardım almalıdır çünkü unutkanlığın gerekli laboratuvar çalışması yapılmadan neden kaynaklandığını bilmek imkansızdır.

Unutkanlığın Sebepleri

* İnsanların beyinleri doğduktan itibaren hızlı bir şekilde büyüme gösterir. Büyümeden kasıt hücre sayılarının hızlı bir şekilde artmasıdır. Bu hızlı gelişme 18 ile 20 yaşına kadar sürer ve bu yaşlardan sonra artık beyindeki bu hızlı büyüme durur ve sadece var olan hücreler arasındaki bağlantılar gelişir. 20’li yaşlardan sonra beyinde yavaş yavaş hücre ölümleri de başlamaktadır. Bu hücre ölümleri nedeniyle de beyin kendisini bir anlamda sınırlamaya başlar. Örneğin yeni bir şey öğrenmek bu yaşlardan sonra güçleşir ve öğrenilen şeyler daha hızlı bir şekilde silinir. İşte bu nedenle unutkanlık denilen olay gerçekleşir ama bu oldukça doğal bir durumdur. Yani unutkanlığın sorun olmayan ve doğal nedeni sayılan yaşlanmadır diyebiliriz.

* Unutkanlığın oluşumuna hızlandırıcı etki yapan durumlardan bazıları şunlardır: Sigara, çevre kirliliği, günlük yenilen gıdalara eklenen katkı maddeleri, un, pirinç ve şeker gibi gıdalar ve özellikle alüminyum tencerelerde pişen yemekler.

 

* Un, pirinç ve şeker unutkanlığa şu şekilde etki ederler: Bu gıdalar bağırsak dokusunu bozma eğilimindedirler ve bozulan bu doku nedeniyle de vitamin ve mineral emilimi engellenir. Beyinin düzgün çalışması için etkili olan bu mineral ve vitaminler alınamadığında da unutkanlık problemleri ortaya çıkar.

* Sağlıksız bir şekilde yapılan diyetler de unutkanlığa neden olur. Beyin çalışırken tüm enerjisini glukozdan alır. Ayrıca sinirler arasındaki iletimin sağlanması da lipitlerden yani yağ asitlerinden sağlanır. Eğer hızlı zayıflamak için yeteri kadar karbonhidrat ve yağ asidi içermeyen diyetler takip edilirse beynin çalışmasında güçlükler yaşanacaktır ve bu da unutkanlığa neden olacaktır.

* B12 vitamini eksikliği en çok görülen unutkanlık sebeplerindendir. Sinir sistemi için gerekli olan maddelerin sentezlenmesini sağlayan bu vitamin eksikliğinde hafıza büyük oranda zayıflar.

* Omega 3 yağ asidi eksikliği. Sinir hücrelerinde iletimin sağlanması ve sinir kılıflarının varlığını korumasına yardımcı olan bu yağ asidinin eksik alınması beyin aktivitelerini yavaşlatır.

* Demir eksikliği de dolaylı olarak hafıza problemlerine neden olur. Bilindiği gibi demir hemoglobin üretiminde rol oynar. Hemoglobin ise kanda oksijen taşımaya yarayan bir maddedir. Eğer yeterli hemoglobin yok ise beyne daha az oksijen gider ve bu az oksijen sebebiyle de beyin fonksiyonları azalır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Yumurta Alerjisi adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?