Tansiyon neden düşer?

Kan basıncı anlamına gelen tansiyonun düşme nedenleri ve düşük tansiyon hakkında bilgiler...

 

Tansiyon, kalbin pompalamış olduğu kanın damarlara uygulamış olduğu basınç olarak tanımlanabilir. Kalp, kanı damarlar üzerine şiddetli bir şekilde basarsa yüksek tansiyon, zayıf bir şekilde basarsa düşük tansiyon oluşur. Tansiyon düşüklüklerinde küçük tansiyonun düşük olması önemli değildir.

Fakat yüksek tansiyonun düşüklüğü çok önemlidir. Gözlerin aniden kararması, solukların daha sık hale gelmesi, soğuk soğuk terlemeler, sendelemeler, ayakta duramama, etrafın bir anda aydınlanması, ellerin ve ayakların buz kesmesi, çarpıntı meydana gelmesi, baş dönmesi ve bayılma hissi gözlemlediyseniz bunlar tansiyon düşüklüğünün belirtileri arasında yer almaktadır.

Tansiyon düşüklüğünün nedenleri

Tansiyon düşmesi birçok faktöre dayalı olabilmektedir. Genel olarak tansiyon düşme nedenlerini incelersek:

Hamilelik: hamilelik döneminde hızlı bir şekilde değişime uğrayan ve genişleyen dolaşım sistem tansiyon düşmesine neden olabilmektedir. Hamilelik sürecinin ilk 24 haftasında bu durum gayet normaldir ve doğumdan sonra tansiyon eski haline döner.

Susuzluk: susuz kalma ani tansiyon düşmelerinin başında gelmektedir. Vücudun terleme ile atmış olduğu su miktarından daha az su tüketmek vücudun susuz kalmasına ve bu da susuzluğa neden olabilmektedir. Bu duruma özellikle yaz aylarında daha sık rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra kusma, ağır ve ateşli hastalıklar, ishal gibi rahatsızlıklar susuzluğa yol açabilmektedir.

 

Yetersiz beslenme: folat ve B12 vitamini bakımından yetersiz beslenme kırmızı kan hücresi üretimini olumsuz bir şekilde etkilediği için anemi rahatsızlığına bu da tansiyon düşüklüğüne neden olmaktadır.

Bunların yanı sıra tansiyon düşmesine neden olan diğer faktörler: kalp sorunları, endokrin sorunları, şiddetli enfeksiyon hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, kan kaybı ve bazı ilaçlar tansiyon düşüklüğüne sebep olabilmektedir.

Tansiyon düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

Düşük tansiyonlu kişiler tuz tüketimini biraz artırarak tansiyon düşüklüğünü önleyebilirler. Hamilelik sürecinde kullanmamanız gerekmektedir. Diğer dönemlerde ise kontrollü hareket etmek gereklidir. Su tüketimini artırın. Vücudun susuz kalmamasını sağlayın. Bol bol egzersiz yapın. Alkol tüketimini minimuma indirin. Ağır öğünler tüketmemeye çalışın. Sık sık ve azar azar yemeye çalışın.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Çocuklarda astım nasıl tedavi edilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?