Kolesterol neden yükselir?

Kolesterol hakkında bilmemiz gerekenler ve kolesterolün yükselme sebepleri...

 

Hücrelerimizde yer alan yoğun kıvamlı yapıya sahip olan maddeye kolesterol denilmektedir. Vücudumuz için gerekli olan tüm kolesterolü vücut kendisi üretmektedir. Üretilen bu kolesterol sindirim gibi fonksiyonlar için kullanılmaktadır.

Lipoprotein adı verilen paketler içinde kanımız da dolaşan kolesterol maddesi düşük yoğunluklu ya da yüksek yoğunluklu olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Kolesterolden bahsederken iki çeşit kolestrol söylenilmektedir. LDL olarak tıp dünyasında isim bulan kolestrol kötü kolestrol olmaktadır.

HDL ise iyi kolesterolün adı olmaktadır. Kanda kötü kolesterol oranının artması sağlık açısından tehlikeli durumların oluşmasına sebep olmaktadır. Kalp hastalıklarından tutunda bunamaya kadar pek çok hastalığın oluşmasında etkili olmaktadır. İyi kolesterol damarlarda birikmez ve hastalığa neden olmaz. Damarlardaki plak oluşumunu da engeller.

Kolesterolü yükselten nedenler

Beslenme alışkanlıkları

Kilolu olmak, kilo almak

Fiziksel aktivite azlığı (yani hareketsizlik)

Yaşlılık ve Cinsiyet

Kalıtım (Genetik)

Hastalıklar

Yukarıda sayılan sebepler nedeni ile kötü kolestrol yükselerek damarlarda birikmektedir. Kandaki kötü kolestrolün yükselmesinde birinci sırada beslenmenin yer alması çok önemlidir. %15 oranında yiyeceklerden alınan kolestrol nedeni ile beslenmenin sağlıklı ve düzenli olması gerekmektedir.

 

Kolestrol şikayeti olan kişilerin kesinlikle sakıncalı yiyecekleri tüketmemesi gerekmektedir. Fazla kilolu olmakta hem kolesterolü arttırmakta hem de kalp krizi riskini çoğaltmaktadır. Kilo vermek kesinlikle kötü kolesterolü düşürmektedir. Hareketsiz yaşam kötü kolesterolün artmasına neden olmaktadır. Düzenli egzersiz yapılması çok önemlidir. Yaşın ilerlemesi nedeni ile de kolesterol artış göstermektedir.

Kadınlarda ise kötü kolesterol menopoz sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Vücudun kolesterol üretmesi konusunda kalıtımında önemi büyüktür. Kolesterol genetik olabileceği için ailesinde böyle bir durum olanların sık sık kontrollerini yaptırması gerekmektedir.

Sigara içmek damarları olumsuz yönde etkilemektedir. Sigara iyi kolestrol seviyesini de düşürmektedir. Kronik hastalıkların olması sebebi ile kötü kolestrol seviyesi artış göstermektedir. Diyabetli hastalarda kötü kolestrol seviyesi daha yüksek olmaktadır. Yüksek kan şekeri de damarlara zarar vereceği için dikkatli olunması gerekmektedir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Migren nasıl geçer? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?